arkiv deplacement

Beckholmen är en plats med extremt mycket historia och en viktig plats för Sverige. För ca 400 år sedan så gav drottning Christina ön till Stockholmsstad för att användas som båtvarv och tillverkning av tjära och förädlad tjära, beck. Idag är den äldre båtvarvsdelen bevarad och en ny del tillkommen.


Det som blev tydligt för mig efter platsbesöket var att ta vara på de kvalitéer som platsen gav.  lukten av tjära och vattnet. Därför blev det starten i mitt projekt. Vattnet ska vara inlindat och ett framträdande element i mitt projekt samt att man ska kunna känna doften av platsens långa historia.


En intressant del i öns historia är den koppling den har till det berömda Vasaskeppet. Vasaskeppet sjönk år 1628 precis utanför Beckholmen. Där låg det i 333 år efter det, fram till år 1961, så bärgade man upp, vad som skulle ha varit Sveriges prestigefyllda flotta, i den stora torrdockan på Beckholmen innan den fick sin sista viloplats på museet. Det är detta som mitt projekt handlar om. Kopplingen mellan Beckholmen och Vasaskeppet, men också mellan Vasaskeppet och dess svunna tid på botten av Stockholms inlopp. 


Rullande kranar

Flytande skepp

Det luktar tjära och historia

Den struktur ute i vattnet som jag formgivit ville jag ska flörta med den traditionella båthistorian och det nya varvsarbetet samt spela en viktig roll i dagens Stockholm. Formen ska på avstånd kunna betraktas utan att avslöja varken hur man kan beträda den eller vad som finns där i. Den står ute i vattnet helt frånkopplad ifrån land och ser ut som att den svävar över havsytan på grund av att det ena som penetrerar havsytan är åtta tunna metallben. Ovanpå dessa vilar två stora metallskivor som står lutade mot varandra, för att forma ett abstrakt båtskrov.

Stommen är byggd i tjärat trä som lyfter stålskivorna en liten bit ovanför vattenytan för att skapa en nästan svävande effekt. Under ytan står en stabil tjärad trästomme som knyts ihop med det abstrakta skeppsskrovet ovan ytan med åtta tunna ben av stål. Som sedan inuti kroppen återgår till tjärat trä för att visa på den gamla tiden.

För att ta dig ut till konstruktionen, Arkiv Deplacement, behöver du gå en lång stig runt strandkanten av Beckholmen. Där land möter vatten så är det en makadambädd som rullar ner i vattnet. För att skapa en stig till Arkivet delas sluttningen upp i två med en terrass i mitten som fortfarande är makadam men lite mer tillrättalagd så att det går att gå där. När du närmar dig konstruktionen så kommer du att se konstruktionen ligga helt ensam ute i vattnet. Men när du kommer ner runt krönet så ser du att det ligger en brygga där med ett rep för att ta sig ut till Arkivet.


Bryggan eller dörren som man ska använda för att ta sig till Arkiv Deplacement är en helt vanlig brygga som är inklädd i ett nät som är fyllt med makadam. Alltså som en gabion. Skillnaden är att det inte finns ett nät ovanpå utav bara på sidorna. Sedan sitter bryggan/dörren även fast i en pelare i ena hörnet som håller den på plats och gör att när du drar i repet för att ta dig ut så kommer den alltid att hamna rätt i förhållande till Arkivet. Anledningen till att den fick detta utseende är ganska simpel. Den ska se ut som landskapet den ligger i och inte avslöjas. En sak jag tycker är vacker med detta är att Floating Gabion blir som en förlängning utav landskapet och liksom sträcker ut en hand till minnet av Vasa. Alltså blev valet tydligt efter mycket funderande över min dörr, det ska vara en brygga täckt i makadam.