skala och geometri
Beckholmen är en plats med extremt mycket historia och en viktig plats för Sverige. För ca 400 år sedan så gav drottning Christina ön till Stockholmsstad för att användas som båtvarv och tillverkning av tjära och förädlad tjära, beck. Idag är den äldre båtvarvsdelen bevarad och en ny del tillkommen.
Det som blev tydligt för mig efter platsbesöket var att ta vara på de kvalitéer som platsen gav. lukten av tjära och vattnet. Därför blev det starten i mitt projekt. Vattnet ska vara inlindat och ett framträdande element i mitt projekt samt att man ska kunna känna doften av platsens långa historia.
En intressant del i öns historia är den koppling den har till det berömda Vasaskeppet. Vasaskeppet sjönk år 1628 precis utanför Beckholmen. Där låg det i 333 år efter det, fram till år 1961, så bärgade man upp, vad som skulle ha varit Sveriges prestigefyllda flotta, i den stora torrdockan på Beckholmen innan den fick sin sista viloplats på museet. Det är detta som mitt projekt handlar om. Kopplingen mellan Beckholmen och Vasaskeppet, men också mellan Vasaskeppet och dess svunna tid på botten av Stockholms inlopp.
Tyngd
Enkelhet
Återanvändning
Sektionsritningen på trecingpaper
Energifält
Foto av fysiskmodell
Papper
Tryck av objekt
Blyerts på tracingpaper
Foto fysiskt objekt
Batteriladdare
Under projektet Sammansättning, geometri, skala har jag utforskat det objekt jag fick under första veckan, en batteriladdare. Där ifrån skulle vi lära känna våra objekt närmare och jag fann snabbt ett förhållande till mitt föremål. Den metod som fångade föremålet på det mest meningsfulla sättet var sektionsskisserna. Jag fokuserare på den enorma energi som passerar ett föremål som batteriladdaren och ville fånga det. Tillsammans med de tre nyckelord jag hade valt, Tyngd, Enkelhet, Återanvändning blev resultatet att jag valde ut två utav mina sektionsritningar där en var mer avbildande och en mer abstrakt. Jag sammanfogade de ritningarna och det blev sedan min språngbräda i majoriteten av allamuppgifter framåt.